Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och optimera vår webbsida.  Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen cookies på circlek.se. Läs mer om cookies på circlek.se.

OK
espresso

Espresso

Rik, aromatisk och sammetslen – allt på en gång. Espresson är liten men kraftfull och ska drickas i ett par klunkar. Dess genuina formel är enkel, men smaken desto mer komplex. Det som kännetecknar espresson är att den har en starkare koncentration samt ett naturligt lager krämigt skum som kallas ”créma” på toppen.

Espresson uppfanns i Italien i början av 1900-talet av en man vid namn Luigi Bezzera. Hans vision var att skapa en metod för att kunna brygga små mängder kaffe på ett snabbt sätt. Han designade därför en kaffemaskin som med hjälp av ångtryck kunde bereda en liten kopp starkt kaffe på mindre än en halv minut. Kaffet fick sitt namn efter det italienska ordet ”espresso”, som betyder snabb. Espresson har sedan dess genomgått en hel del förfining, och är idag en mycket eftertraktad dryck i hela världen. Espresson fungerar dessutom som en viktig bas i många andra populära kaffedrycker. Till exempel är de klassiska favoriterna cappuccino och kaffe latte gjorda med espresso som grund, tillsammans med ångad mjölk och mjölkskum i olika kombinationer.

Autentisk framställning av espresso börjar med malning av färska kaffebönor. Bönorna vi använder i vårt kaffe på Circle K har rostats länge innan vi finmaler dem. För att brygga själva espresson pressas en liten mängd hett vatten genom de finmalda kaffebönorna under högt tryck. Bryggningsprocessen gör att smaken i en kopp espresso blir mycket koncentrerad. Créman på toppen ska vara hasselnötsbrun till färgen och ha en krämigt tjock konsistens. På Circle K har vi finjusterat våra kaffemaskiner så att de maler bönorna, packar precis rätt mängd kaffe i filtret samt ser till att tid, temperatur och tryck balanseras. Resultatet är ett koncentrat av riktigt starkt kaffe, serverat i en liten kopp. För att brygga en dubbel espresso använder vi dubbla mängden kaffe och dubbla mängden vatten.

En nära släkting till espresson är den starka och aromatiska kaffe ristretto. Denna kaffetyp kan beskrivas som en extra stark espresso, gjord på ännu mindre vatten, vilket gör smaken mer koncentrerad. En annan populär espressovariant går under namnet espresso macchiato. Till skillnad från ”vanlig” espresso innehåller espresso macchiato en liten mängd mjölk, vilket ger kaffet ett brokigt utseende. ”Macchiato” är italienska och betyder ”fläckig”.
Stäng

Ändra språk