Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och optimera vår webbsida.  Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen cookies på circlek.se. Läs mer om cookies på circlek.se.

OK
cappucino

Cappuccino

En riktigt god cappuccino är en njutning för kaffeälskaren och räknas som en av de populäraste kaffetyperna i världen. En klassisk cappuccino är gjord på lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum. Tillsammans utgör dessa tre komponenter en smakkombination i harmonisk balans.

Cappuccinons historia är nästan lika fascinerande som dess smak. Den moderna cappuccinon, med espresso créma som bas och ångad mjölk på toppen, är resultatet av en lång utveckling av drycken som under lång tid varit en stor favorit i Europa, och särskilt i Italien.

På italienska har ordet ”cappuccino” länge använts för att beskriva espressokaffe som blandats eller toppats med ångad mjölk. Namnet "cappuccino" kommer ursprungligen från munkarna i den italienska Kapucinordern som inrättades redan år 1525. En teori som vissa historiker tror ligger bakom användningen av namnet är att färgen på kaffet liknade färgen på kapucinmunkarnas kåpor. Det finns också en teori som går ut på att det mörka kaffet står för munkarnas kåpor och det ljusare skummet för munkarnas huvuden. En perfekt cappuccino ska nämligen ha en mörk krans som löper längs koppens sidor. Dessutom bidrar mjölkskummet till att behålla värmen i kaffet, precis som en huva.

Kompositionen och mjölkens temperatur är de viktigaste faktorerna vid framställning av riktigt god cappuccino. För att göra cappuccino använder vi nybryggt espressokaffe som bas. Sedan ska den ångade mjölken hällas ovanpå, och därefter mjölkskummet. Mjölkskummets konsistens ska vara krämigt kompakt. Den ångade mjölken skapar volym och tillför en tydlig smakdimension till kaffet.

Andra kända varianter av cappuccino är cappucino scuro och cappuccino chiaro. En cappucino scuro (som betyder mörk) innehåller mindre mjölk än en vanlig cappucino, medan en cappuccino chiaro (som betyder ljus) har något mer mjölk.
Stäng

Ändra språk