Image
Ladda elbil symbol
Image
Elladdningssymbol med blixt

Fem snabba om elladdning

Elladdning av lätt och tung trafik är ett ämne som berör och engagerar många. För att ge vår bild av läget här och nu, och framtiden, gav vi ordet till vår Senior Manager E-mobility. Här kommer fem snabba frågor om elladdning hos Circle K med Jenni Alterling.


1. Vad är visionen för elladdning hos Circle K?

Vi siktar på att bli Sveriges ledande destination för ultrasnabbladdning. Vi är nu mitt inne i en kraftig expansion, med målet att ligga före elbilsutvecklingen. Det betyder att vi inom några år planerar att ha minst 1 000 laddplatser runt om i landet. Vi bygger ultrasnabba laddplatser som ska fungera här och nu, men som också är redo för framtidens elbilar. Vår ambition är att vara elbilisternas förstahandsval längs vägarna.

2. Kommer alla stationer erbjuda elladdning?

En viktig lärdom från vår verksamhet i Norge är att det elbilskunden verkligen uppskattar är många laddplatser på de stationer hen väljer att stanna vid. Elbilskunden vill vara säker på att kunna påbörja sin laddning direkt – tillgängligheten är viktig. Vi bygger inga stationer med färre än 4 laddplatser och på många stationer kommer vi att bygga långt fler än det, i takt med att elbilarna blir allt fler på vägarna. Vi kommer att erbjuda ultrasnabbladdning på en klar majoritet av vårt nätverk, runt om i hela landet, men inte på alla stationer.

3. Hur snabbt kommer man som kund att kunna ladda sin bil?

Hur snabbt bilen laddar beror på ett antal olika saker, som bilens batterikapacitet och temperatur. Till exempel kan en elbil som har kapacitet att ta emot 350 kW laddningseffekt laddas på mindre än 10 minuter, medan det tar ca 40 minuter för en bil som kan ta emot 50 kW. Vi ser att en kund idag laddar i snitt 25–30 minuter på våra stationer.

4. Hur ser planen ut för tung trafik?

Vi storsatsar på laddning för tung trafik! Vi har redan öppnat Sveriges största publika snabbladdningsplats för tung trafik på vår station Circle K Vädermotet i Göteborg – där 6 lastbilar kan ladda samtidigt. Det är en i raden av dryga 20 stationer som vi bygger det kommande året. Vi bygger över 90 laddplatser från Kiruna i norr till Malmö i söder - med god täckning längs E4, E20 och E6. I snitt bygger vi 4 laddplatser per station med en effekt på 360 kW med dubbla kablar och dynamisk lastfördelning. Vi deltar även i E-charge-projektet, ett utvecklings- och demonstrationsprojekt för Megacharging (1 000 kW) anpassat för långväga transporter. Inom ramen för det projektet bygger vi under 2023 två laddare på Circle K Vädermotet respektive Circle K Järna.

5. Har Circle K några samarbeten för elladdning?

Sedan flera år tillbaka har vi samarbeten med Mer och IONITY, som erbjuder laddning på ett urval av våra stationer. Vi värderar löpande intressanta samarbeten för att förbättra vårt kunderbjudande och har en hel del spännande på gång som vi hoppas kunna kommunicera inom kort.

Saknar du kort för elladdning?

Logga in i Kundportalen för att beställa företagskort med laddning

Mer om laddning

Här hittar du mer info om laddning för truck- och företagskunder.