Image
kaffehjältar
Image
kaffehjältar i mantel
Räddat kaffe

Räddat kaffe - en unik satsning mot matsvinn

Vårt räddade kaffe är ett resultat av vårt mångåriga samarbete med Löfbergs. Tillsammans har vi tagit fram ett kaffe på bönor som annars riskerat bli svinn i rosteriet. Varje batch kaffet är unikt i sitt slag och under vårt första år har 26 ton kafebönor räddats från svinn,

Skönhetsfläckar på förpackningen, skadad streckkod eller fel vikt är oundvikligt i de flesta produktioner inom livsmedelsindustrin och innebär att produkten ofta inte kan säljas vidare till kund. Eftersom 80–90 % av kaffets klimatpåverkan sker vid odlingen är det viktigt att minimera spillet av färdig produkt.

I projektet använder Löfbergs kaffeexperter olika sorters kaffe och kombinerar dessa till en unik blandning, utifrån tillgång. Det betyder att samma kaffe aldrig kan kopieras, varje batch har en helt unik smakbild. Under året som gått har vi kunna bjuda våra kunder på fyra helt unika smaker. Bönorna kommer från hållbart certifierade odlingar i Syd- och Centralamerika samt Sydostasien.  

Vi säljer cirka 11 miljoner koppar kaffe varje år på våra stationer och med de här limiterade blandningarna säkerställer vi att 26 ton kaffe räddas under året, något vi är riktigt stolta över.

Miljövinster med det Räddade kaffet

  • Satsningen säkerställer en besparing på ca 120 ton CO2 under första året 
  • Användningen av bekämpningsmedel minskar med 200 kg  
  • En yta motsvarande 48 fotbollsplaner ställs om till hållbar produktion 

 Gör både dig själv och miljön en tjänst och kom in till oss och provsmaka!

Image
kaffebönor och händer
Image
Circle K kaffe i bilen