Image
Kille som stretchar utanför Circle K
Image
Man som stretchar på Circle K
Rattsnooze

Pausa på vägen. Rattsnooza inte.

Att snooza till vid ratten är livsfarligt och är en bidragande orsak till olyckor i trafiken. Därför är det livsviktigt att du stannar till och tar en paus när du kör längre sträckor.

Drygt 6 av tio bilister har kört så trötta att det skulle kunna påverka deras körning, och en av sju har slumrat till bakom ratten. Värst är problemet bland män och bilförare i åldern 18-49 år. I dessa grupper har drygt 7 av 10 kört trötta och en av fem män slumrat till bakom ratten. Det visar en färsk undersökning från Novus*.

Att somna bakom ratten är bidragande orsak till att mellan 10-40 procent av alla bilolyckor**. Nu står vi  inför ännu en hemester-sommar och därför vill vi uppmana alla bilister att köra med förnuft i sommar. 

Det är oroande att se hur vanligt förekommande det är att somna bakom ratten. Vi vill lyfta problemet och introducerar därför ett namn på beteendet, "rattsnooze". Att ta pauser är livsviktigt, oavsett om det blir ett par varv runt bilen, en kaffe eller en glass med familjen. 

Enkla tips för att undvika rattsnoozande

Pausa ofta, hellre en gång för mycket än för lite.

Vila, slut ögonen, koppla av eller ta en tupplur.

Ät eller drick något när du stannar till, så du får lite energi

Rör på dig, stretcha, hoppa eller kör lite jumping jacks - du kommer bli piggare!

Ta det lugnt på vägarna i sommar, vi finns alltid här för dig när du behöver en paus längs vägen!

Mer matnyttigt från undersökningen

Strategierna för att hålla sig vaken och pigg bakom ratten skiljer sig mellan ålder och kön. Vanligast är att stanna till och vila (63 %), att öppna fönstret eller dricka kaffe/te (37 %), prata med medresenärer (31 %), sänka värmen (28 %), äta godis/snacks eller sjunga med i musiken (27 %).

Valet av musik för att hålla sig vaken skiftar mellan könen, där 7 av 10 kvinnor (69 %) väljer pop i första hand och män väljer rock i första hand (52 %). Var femte (22 %) i åldern 18-29 år väljer helst techno och nära var tionde svensk (7 %) föredrar tystnad.

Vanligast är att stanna till på en rastplats (52 %), följt av bensinstation (39 %)

Norrlänningar (22 %) rapporterar i högre grad aatt de har slumrat till.

Mer än varannan (55 %) ung person i åldern 18-29 år sjunger med i musiken för att hålla sig vaken

Kvinnor uppger i högre utsträckning att de aldrig varit så trötta att det skulle kunnat påverkat deras körförmåga (44%)

*Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Circle K under perioden 28/5-1/6 2021. Målgruppen var svenskar i åldern 18-79 år med körkort och tillgång till bil. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat. 1005 intervjuer har genomförts.

**Källa: https://www.vti.se/forskning/trafiksakerhet/trotthet-hos-forare